Yaşama bakış açımı değiştirmesinin yanı sıra, Marka konusuna da yaklaşımımı değiştiren önemli bir an dı Simon Sinek’in altın çember adını verdiği şemayı da anlattığı bilgiler ile tanışmam.

Simon Sinek’e göre insanları motive etmek için onları manipüle etmek yerine ilham vermeyi tercih eden liderlerin sayısı oldukça az. Bu liderlerin kendilerine has bu yöntemlerini uyguladıkları bu yola Simon Altın Çember diyor. Bu çember dıştan içe doğru çalışıyor ve “Ne — Nasıl — Neden” sorularından oluşuyor.

Genel olarak motive etmeye yönelik yaygın yöntemler bu çemberi dıştan içe doğru çalıştırıyor. Fakat ilham veren liderler bu çemberin içinden dışına doğru hareket ederler.

Marka olarak ele aldığımızda Ne sorusu tüm markaların en hızlı yanıt verebildikleri sorudur. Bu yanıt, Ne üretiyorsunuz ya da ne satıyorsunuz sorusunun yanıtıdır.

Nasıl? sorusu ise markalar için ürünlerinin kullanıcılarının o ürünü hayatları içerisinde nasıl kullanabilecekleri sorusunun ve onu nasıl yaptıklarının yanıtıdır ve bu sorunun yanıtını çoğunlukla pazarlama departmanlarından alırız.

Neden sorusunun yanıtı ise bir çok markada bulamayacağınız bir yanıttır. Çünkü markaların böyle bir yanıta sahip bir soruları yoktur. Yaptıkları şeyi neden yaptıklarını hiç bir zaman sorgulamamışlardır.

Simon Sinek, insanların ne yaptığımız değil, onu yapma nedenimizi satın aldıklarını söylüyor. Bir diğer deyişle; kendi değerlerine yakın buldukları, ilham aldıkları, onları dönüştürdüklerini düşündükleri için, bir şey’i değil, bağlantı kurabildikleri amaçları ve duyguları satın alıyorlar.

“İnsanlar ne yaptığınızı değil, onları yapma nedeninizi satın alırlar”

Marka yolculuğumuzda çok önemli bir tercih olan hedef kitle tercihimizi yaparken de “Neden” sorusu ve bu sorunun yanıtı çok büyük bir önem taşıyor. Bu soruya verdiğimiz yanıt marka kişiliğimizi ve dünya ya bakış açımızı gösteren bir detay. Çünkü bir marka olarak önce inandığımız şeylere inanan insanların ilgisi çekmemiz gerekiyor. Eğer bunu başarırsak “Yenilik dağılım yasası” na göre geriye kalan süreç otomatik olarak işliyor.

Neden sorusunu yola çıkarken sormak en mantıklısı olsa da; yolculuk sırasında bu eksiği kapatmak çok zor değil. Marka yolculuğunuz süresince, sadece sonuç odaklı olarak edindiğiniz tüm deneyimleri bir kenara bırakıp kendinize bu soruyu yönelterek işe başlamalısınız.

Çünkü yaşamda liderler ve öncülük edenler vardır. Liderler, bizlere güzel sonuçlar vermek üzere hemen hemen tüm güce, araç ve gereçlere ve güçlü pozisyonlara sahiptirler. Fakat öncülük yapanlar ilham verirler. Bizler ilham veren kişileri ya da markaları takip ederiz ve onları ararız. Bunu kendimiz için yaparız. Kendimiz ile aynı “neden” yanıtlarına sahip kişileri ve markaları arar ve onlar ile ihtiyacımız olan bağı kurarız.

Yazar: admin

Bir yanıt yazın